Bolusen Bolusen
Recept van gerezen bladerdeeg:

0.5L melk
2 eieren
900 gr bloem
75 gr suiker
25 gr gist
15 gr zout
HET DEEGKNEDEN:
1. Mengen in volgorde:
de gist oplossen in de lauwe melk
ei + suiker
bloem + zout

2. Kneden:
deegvastheid: halfvast
kneedtijd: 5 minuten, niet te veerkrachtig
rusttijd: 5 minuten, opgebold
HET TOEREN:
het deeg uitrollen tot een rechthoek van 1cm dikte.
425 g boter op deegvastheid kneden.
de boter op 2/3 van het deeg spreiden
het deeg in drie plooien door eerst het deel zonder boter te plooien.Dit is de eerste toer.
het deeg nog eens uitrollen tot 1cm en in drie plooien. Dit is de tweede toer.
het deeg nu even laten rusten in de frigo of in een frisse ruimte en vervolgens nog één maal toeren (plooien).
HET VORMEN:
het deeg uitrollen tot een rechthoek van 3mm dikte en 35cm breedte.
bruine suiker(cassonade) en veel rozijnen op strooien.
het deeg stevig oprollen en in stukken van 5cm snjiden.
SCHIKKEN:
bolusvormen goed insmeren met zachte boter en goed bestrooien met cassonade.
de bolussen in de vormen leggen en op regelmatige afstand op blakplaat leggen.
GISTTIJD:
1 uur laten rijzen op kamertemperatuur.(eventueel met doek erover)
HET BAKKEN:
20 minuten op 240°C
laat de bolussen na het bakken heel eventjes afkoelen en haal ze zo snel mogelijk uit de vormen.
leg ze dan op een rooster om verder af te koelen.

Copyright© 2009